STUDIO     NIEUWS     PROJECTEN     BLOG     MEEGEWERKT AAN     CONTACT


< vorig project

volgend project >

Spelend licht - verbouw woonhuis Silvolde  

Een veel voorkomende vrijstaande woningtypologie, gebouwd is in de jaren dertig van de vorige eeuw met een hoog voorhuis en lager achterhuis. De woonvertrekken zijn gesitueerd in het voorhuis en de secundaire vertrekken in het achterhuis. Het voorhuis is sierlijk gedetailleerd met veel hout en heeft een open uitstraling. Het achterhuis kent een eenvoudige, sobere afwerking, met een gesloten karakter. De woning staat vaak voor op de kavel en is georiënteerd op de straatzijde. De achtertuin maakt geen deel uit van de woonbeleving.
De woning in Silvolde voldeed aan deze karakteristieken. De wens van de opdrachtgevers was de keuken in het achterhuis te vergroten en te richten op de riante achtertuin.

De plattegrond van de woning was een verzameling vertrekken zonder ruimtelijke relatie. Tussen de woonkamer aan de voorzijde en de achtertuin bevond zich in het achterhuis een barrière van wanden en deuren. De meanderende route door de keuken en berging, eindigend op een gesloten achtergevel.

De opgave is vertaald naar: het maken van een ruimtelijke samenhang tussen woonkamer, woonkeuken en tuin.

Door gevels en tussenwand van het achterhuis open te breken en de doorgang tussen de woonkamer en keuken te verplaatsen zijn de ruimtes onderling en met de achtertuin verbonden. De ruimtebeleving wordt versterkt door de extra hoogte en het licht van boven in het achterhuis. Vanuit de woonkamer gezien 'lost' de ruimte zich naar buiten toe op.  Aanleiding voor deze ingreep was de geringe plafondhoogte en het gemis van zonlicht voor een groot deel van de dag. De vide bood de mogelijkheid een daklicht op de nok te plaatsen.  De bestaande sporen en hanenbalken, die in het zicht gelaten zijn, bepalen de afmetingen van het daklicht.  De oude houtconstructie en het zonlicht zorgen samen voor een door de dag en seizoenen veranderend licht- en schaduwspel.

De nieuwe openingen in de gevels zijn fors van formaat. De eenvoudige en eigentijdse vormgeving zoekt aansluiting bij de sobere detaillering van het achterhuis. 

In het interieur refereren gladde vlakken en kale details aan de eenvoudige puurheid van het achterhuis. Het houten keukenmeubilair en de oude houten dakconstructies geven de keuken een warme, doch frisse uitstraling en brengen een relatie met de materialisering van de woonkamer. De ruimte is niet groot, maar geeft het gevoel dit wel te zijn.

Een huis én een tuin zijn getransformeerd naar een huis met een tuin.

 

oude situatie

oude plattegrond                      nieuwe plattegrond

oude situatie

           
< vorig project

volgend project >