STUDIO     NIEUWS     PROJECTEN     BLOG     MEEGEWERKT AAN     CONTACT


< vorig artikel

volgend artikel >

Koop je gewoon een willekeurige smartphone of bekijk je eerst de specificaties? 
Met zoveel keuze mogelijkheden wil je meestal exact weten wat je krijgt voor je geld. En als je je huis gaat (ver)bouwen? Hoe leg je dan exact jouw wensen vast? Deze vraag stel ik omdat ik als architect om mij heen zie dat mensen voor een verbouw van hun huis direct naar een aannemer stappen, een klein schetsje laten maken met een kosten overzicht en akkoord gaan met een investering van vele duizenden euro's op basis van, ja wat eigenlijk?

Als ik dan vraag: Hoe doe je dat als een smartphone gaat kopen. Koop je die het liefst op basis van zo'n vaag schetsje, of liever op basis van concrete specificaties? Dan hoor ik altijd het laatste. En waarom doe je dat dan bij een verbouw niet? Terwijl bij een verbouw de investering vele malen hoger is dan bij de aankoop van een smartphone. Tegelijkertijd verwacht je er ook nog eens veel langer mee te gaan doen. Tja hoor ik dan, je hebt gelijk, maar hoe gaat dat dan?

Als architect bepaal ik samen met mijn opdrachtgevers de specificaties waaraan de (ver)bouw moet gaan voldoen. Hoe het eruit moet komen te zien, welke materialen er gebruikt moeten worden. Indien nodig wordt de aanvraag voor de omgevingsvergunning verzorgd. Prijzen worden opgevraagd bij meerdere aannemers en ik adviseer je bij het aangaan van de overeenkomst. Tijdens de uitvoering zelf controleer ik of daadwerkelijk aan de specificaties wordt voldaan en of er niet onterecht meerkosten worden opgevoerd. Niet geheel onbelangrijk: Uit ervaring kan ik zeggen dat ik mijn eigen kosten voor mijn opdrachtgevers vaak geheel terug verdien en de kwaliteit hoger is.

Zo sta je er als opdrachtgever niet alleen voor, heb je een vraagbaak binnen handbereik en kun je als opdrachtgever controle hebben over het hele proces.


Dick van Aken Architectuur is een architectuurstudio gevestigd te Arnhem. Als adviseur help ik dromen en wensen van mijn opdrachtgevers te vertalen naar persoonlijke ruimtes.
Benieuwd naar de mogelijkheden van uw huis?

lees meer

< vorig artikel

volgend artikel >