STUDIO     NIEUWS     PROJECTEN     BLOG     MEEGEWERKT AAN     CONTACT


< terug

Als architect ben ik bij veel verbouwingen betrokken geweest. Ik deel daarom graag, hoe je de meeste valkuilen kunt vermijden. Houd je je aan deze tips, dan wordt verbouwen een stuk overzichtelijker en eenvoudiger. Natuurlijk kan ik ook helpen de verbouwing tot een succes te maken.  

Maak als opdrachtgever een helder Programma van Eisen

Zet je eigen wensen en eisen eerst op papier. Probeer de oorsprong van je wensen te achterhalen. Waarom wil ik meer ruimte, een nieuwe keuken of de zolder gaan gebruiken. Probeer eventueel de gewenste oppervlaktes te bepalen, welke ruimtelijke relaties je belangrijk vindt, maar ook technische eisen vermeld je hier. Zet je dit op papier, dan vormt dit het Programma van Eisen, ofwel PvE. Belangrijke wensen zet je bovenaan. Het PvE vormt de leidraad voor je plannen. Ook kunnen referentiebeelden van andere projecten die je vindt op Pinterest goed helpen. Vergeet vooral ook niet je huis te verduurzamen.

Stel je budget vast

Weet van tevoren precies hoeveel je aan je verbouwing uit wilt / kunt geven. Ga met het plan niet direct naar het maximale bedrag,  maar houd altijd een marge achter de hand voor eventuele tegenvallers. Denk ook aan gordijnen, vloerafwerking en eventueel meubels.

Wanneer de verbouwing gefinancierd moet worden, maak dan tijdig een afspraak met een financieel expert. Door alle veranderingen bij de geldverstrekkers kan het lastiger zijn om een financiering te krijgen. Ook de waarde van uw huis na de verbouw is interessant. Verbouwen geeft meestal direct een meerwaarde, maar de kosten van een  verbouwing zijn niet altijd direct één op één in meerwaarde uit te drukken.

           

verbouw woonhuis te Silvolde: oude situatie, tijdens de uitvoering, na oplevering

Maak een gedetailleerd plan van wat je wilt verbouwen

Als architect bespreek ik de mogelijkheden voor de meest ideale indeling voor jouw situatie. Aan de hand van schetsen, tekeningen, maquettes, 3D beelden of film worden de plannen inzichtelijk gemaakt. In de ontwerpfase komen wensen, mogelijkheden en regelgeving samen, zoals een logische ordening van de ruimtes ten opzichte van elkaar, let op dat looproutes niet dwars door zitplekken gaan, zorgen dat ruimtes de juiste afmetingen hebben,er  een goede lichtinval is,dat het plan met de  regelgevingen klopt. Veel verbouwingen kunnen tegenwoordig zonder vergunningsaanvraag worden uitgevoerd. Wanneer het nodig is moet er een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Ook wanneer er geen vergunning nodig is, moet de verbouwing toch aan de regels voldoen en moet je de verbouw melden bij de gemeente.

Leg goed vast wat je van een aannemer gaat verwachten

Zorg er voor dat de plannen op bouwtekeningen en in een technische omschrijving worden uitgewerkt. Op de tekeningen leg je in plattegronden, gevels, doorsnedes en in bouwkundige details vast van de bestaande situatie en van wat er moet gebeuren. Denk niet alleen aan wanden, een vloer en een dak, maar bijvoorbeeld ook aan de hoeveelheid stopcontacten en lichtpunten. In de technische omschrijving leg je vast welke materialen en kwaliteit je wenst. Door vooraf helder vast te leggen wat je verwacht van een aannemer, voorkom je tijdens de uitvoering onenigheid over de keuze van de materialen, of de afmeting en kleur van de plinten die je hebt bedoeld of het soort fonteintje met kraan die je eigenlijk graag had willen hebben. 

plan voor een verbouw van een schuur naar een woon-werkloft

Vraag meerdere aannemers

Wanneer jouw hele plan uitgewerkt is, kun je verschillende aannemers vragen voor een prijsopgave. Ik adviseer in de regel (maximaal) drie aannemers te vragen, afhankelijk van de grootte van de klus. Vraag de aannemer ook om referenties. Geef ook duidelijk een tijdsplanning aan en belangrijk: Om de prijzen goed te kunnen vergelijken moeten ze allemaal rekenen met dezelfde uitgangspunten en een open begroting aanbieden (gespecificeerde prijsaanbieding per onderdeel).  

Zorg dat voor het afsluiten van de aannemersovereenkomst alles duidelijk is

Vergelijk de verschillende begrotingen van de aannemers. Controleer of alles in de begroting staat. Vaak staan er ook een aantal stelposten in. Dit zijn schattingen, meestal te lage schattingen. Vaak omdat de aannemer niet precies weet wat het onderdeel wordt.  Stelposten leiden veelal tot onenigheid tijdens het verbouwproces. Probeer alle stelposten te vervangen voor vaste bedragen, zodat alle kosten bekend zijn. Begin desnoods later met de verbouwing.
Laat zeker ook je onderbuik gevoel spreken. Maak een keuze voor de aannemer waarbij je het beste gevoel van prijs-kwaliteit hebt. Dit is soms niet de goedkoopste aannemer.

Soms blijkt de op het eerste gezicht voordeligste aannemer ineens de duurste te zijn.

           

verbouw zolderruimte te Arnhem: oude situatie, ontwerp maquette, na oplevering

Aannemersovereenkomst

Lees de voorwaarden van de aannemer. Een contract is een wederzijdse overeenkomst en is bindend. Wanneer de voorwaarden duidelijk in het voordeel van de aannemer geschreven zijn, moeten zeker de alarmbellen gaan rinkelen.

Belangrijk is het bijvoorbeeld om een boeteclausule te hebben voor het door schuld van de aannemer te laat opleveren van de bouwfase. Maak ook goede afspraken over de betaalmomenten.

Houd tijdens de uitvoering intensief contact met de aannemer

Ook al wordt alles van te voren zo goed mogelijk ingeschat. Bij een verbouw kan het voorkomen dat dingen anders dan gepland. Daarom moet je zoveel mogelijk contact houden met de aannemer. Natuurlijk kan veel via de mail, maar je moet zeker een aantal keren in de week tijdens werktijden op de bouw komen.

Ik plan dit van tevoren in op vaste momenten in de week. Zo kan iedereen van tevoren zijn vragen voor de bouwvergadering klaarmaken

Kun je wel wat hulp gebruiken

Je huis verbouwen blijft iets speciaals. De kans dat je voor negatieve verrassingen komt te staan is best groot. Als vakman kan ik je helpen bij het voorkomen van deze  tegenvallers. Maak bijvoorbeeld eerst gebruik van het gratis architecten spreekuur.
Het architectuurspreekuur is bedoeld om te helpen bij het zetten van de eerste stappen in het proces van ideevorming tot en met de uitvoering. Het spreekuur is een vrijblijvende gelegenheid om allerlei vragen omtrent het (ver)bouwen, vergunningen, bestemmingsplannen beantwoord te krijgen. 
Bel
0615357727 of mail naar studio@dickvanaken.nl.

 

 

 

Dick van Aken Architectuur is een architectuurstudio gevestigd Arnhem. Als adviseur help ik dromen en wensen van mijn opdrachtgevers te vertalen naar persoonlijke ruimtes.

Benieuwd naar de mogelijkheden van uw huis? 
lees meer

< terug