STUDIO     NIEUWS     PROJECTEN     BLOG     MEEGEWERKT AAN     CONTACT


< vorig artikel

volgend artikel >

Winkelleegstand is een geluk bij een ongeluk

Laten we stoppen met krampachtig vasthouden aan de winkelstraat. Vasthouden is echt een achterhoedegevecht. Het fenomeen 'winkelstraat' stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Nu ruim honderd jaar verder komt het einde in zicht en dat is helemaal niet zo erg. Uiteindelijk zullen we gaan zeggen: Fijn dat deze monofunctionele straten er niet meer zijn. 

Sterker nog: over enkele jaren zal de winkelstraat als een rariteit in de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad of het dorp worden beschouwd. Zie de huidige leegstand als een geluk bij een ongeluk. Het biedt ruimte en kansen voor nieuwe ontwikkelingen, zoals de maak- en creatieve industrie. Productieprocessen vonden vroeger ook middenin de stad of het dorp plaats. Afgelopen eeuw zijn ze buiten de kernen gewerkt, maar langzaam maar zeker keren ze terug. Straten zullen hierdoor weer  een veel levendige karakter krijgen.

Volop kansen voor de huidige stads- en dorpskernen als ook de overheden hun beklemmende bestemmingsplannen durven los te laten; Nederland zit vol creatieve denkers en makers, die elkaar zullen gaan opzoeken om samen te gaan werken. Ruimtes in of nabij het centrum zijn hiervoor de aangewezen plekken. Haal het werken weer naar binnen, de stads- en dorpskernen zullen er van opknappen.

Dick van Aken Architectuur  | www.dickvanaken.nl  |  studio@dickvanaken.nl   |    06 - 15 35 77 27

#winkelleegstand #maakindustrie

< vorig artikel

volgend artikel >