STUDIO     NIEUWS     PROJECTEN     BLOG     MEEGEWERKT AAN     CONTACT


< vorig artikel

volgend artikel >

Woonboerderij te koop, mooie kans of onverstandig?

Geen tuintje tussen schuttingen, maar eindeloze vergezichten of een mooi bos achter je huis, rust en ruimte. Buitenaf wonen is een veel gekoesterde wens. En dat is vaak ook nog relatief goedkoop, buitenkansje?

Een aantal voordelen en nadelen op een rijtje:

+ Relatief goedkoop

De prijs per vierkante meter woning en grond is veel lager dan in stedelijke gebieden. Voor minder geld heb je meer ruimte. Veel ruimte biedt mogelijkheden om wonen en werken te combineren. In de landelijke gebieden zijn de prijzen van woningen gelijk gebleven of zelfs licht gedaald, waardoor ze voor een grotere groep bereikbaar zijn.

+ Karakteristieke uitstraling

Veel oude boerderijen hebben een karakteristieke uitstraling. Het is een combinatie van ambacht, eenvoud, materiaalgebruik en details met schilderachtige decors.

+ Waanzinnige mogelijkheden

Wie droomt er nou niet van wonen tussen oude gebinten, veel hoogte en ruimte, mooie uitzichten. Door een boerderij te verbouwen kun je je ideale ruimte creëren op de manier die helemaal bij jou past.

+ Ruim aanbod

De woningmarkt op het platteland is verre van overspannen. Het aanbod is groot en dat bied je de mogelijkheid goed te vergelijken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het huis binnen een week is verkocht. Het aanbod zal in de toekomst in veel gebieden nog enorm stijgen.

Maar natuurlijk zitten er ook wel wat haken en ogen aan het kopen van een woonboerderij.

– Vast aan vergunningstrajecten

(Woon)boerderijen hebben vaak nog een agrarische bestemming. Voordat je erin mag wonen moet de bestemming gewijzigd worden naar een woonbestemming, en dat kost tijd. Vaak duurt het omzetten zo’n negen maanden.

– Vaak oud en achterstallig onderhoud

De boerderijen zijn vaak oud en zijn niet altijd even goed onderhouden. Ook wat betreft duurzaamheid en energieverbruik is er veel te winnen. Dit betekent vaak een forse investering. Tel hier bij op dat de huizen vaak groot zijn, en je kunt een behoorlijke kostenpost tegemoet zien.

– Doe het niet voor een snelle overwaarde

Er wordt weinig tot geen stijging in prijzen verwacht voor huizen in het buitengebied, dit in tegenstelling tot de sterke stijging in de steden. Dit heeft als gevolg dat overwaarde op je huis kan uitblijven. Onderzoek dat dus goed voor je een boerderij aankoopt als investering.

Denk ook eens aan het splitsen van een boerderij in twee of meerdere woongedeeltes. Een woonvorm waarin je samen oud kunt worden, waarbij zorgen voor elkaar centraal staat. Bij het splitsen voeg je woningen toe aan de markt waardoor niet alle gemeentes hieraan mee  zullen werken omdat ze gebonden zijn aan opgelegde wooncontingenten. Informeer bij de betreffende gemeente  wanneer u dergelijke plannen heeft.

 

Heb jij ook een droom als het gaat om wonen in een boerderij?

Dromen zijn nog mooier als je er in kunt wonen. En daar kunnen wij bij helpen.

Durf je dromen te delen?!

 

    

voorbeelden van verbouwde woon-werkruimtes in een boerderij

Dick van Aken Architectuur  | www.dickvanaken.nl  |  studio@dickvanaken.nl   |    06 - 15 35 77 27

< vorig artikel

volgend artikel >